Tapu İşlemleri ve Devir Süreci Nasıl Gerçekleştirilir?

Tapu işlemleri arazi ve konut gibi taşınmazların alış ve satış işlemlerinin yapılması anlamına gelmektedir. Tapu devir işlemleri ise bu taşınmazların satışının yapılması yani başka bir kişiye devredilmesi anlamındadır. Tapu devir işlemleri, ilgili evrakların hazırlanıp  tapu harcının yatırılması ile birlikte Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştirilmektedir. Tapu Müdürlüğü resmi internet sitesi ya da Alo 181 çağrı merkezi aranarak tapu devir işlemleri için randevu alınmalıdır.

Tapu İşlemlerini Eksiksiz Tamamlamak İçin Yapılması Gerekenler

Tabii işlemlerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanabilmesi için birtakım evrakların hazır edilmesi gerekmektedir. Evrakların eksik olması halinde tapu devir işlemleri gerçekleştirilememektedir. Tapu devir süreci için işlemlerin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesinde istenen belgeler şunlardır;

  • Tapu işlemleri için alıcı ve satıcının kimlik belgelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Satışın temsilci aracılığıyla gerçekleştirileceği durumlarda ise yetkili temsilcilerin kimlik belgeleri gerekmektedir. Sürücü belgesi ve memur kartı gibi kimlikler bu işlemler için yeterli olmayacaktır. Yabancı uyruklu kişiler ise tapu işlemlerinde pasaportlarını kullanabilirler.
  • Zorunlu Deprem Sigortası 1999 yılı itibariyle depremde oluşan  zararların karşılanması amacıyla kurulmuştur. DASK poliçesi olmayan evler elektrik ve su gibi hizmetlerden yararlanamayacakları gibi bu evlerin devrinin yapılması da mümkün olmayacaktır.
  • Taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeden emlak vergisi belgesi alınmalıdır bu belge işlem yapıldığı yıla ait olmak durumundadır.
  • Alıcıya ait son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir. Satış işlemlerinin temsil aracılığıyla yapılmak istenmesi halinde vekaletname gerekmektedir. Herhangi bir sebebe bağlı olarak tapu devir işlemlerinin yapılamaması halinde süreçle ilgili gerekli bilgilendirme mesaj yoluyla yapılmaktadır.

Tapu devir işlemlerinin  tamamlanacağı süre  taşınmazın özellikleri ve istenen belgelerin tamamının hazır olup olmamasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması halinde tapu devir süreci bir gün içerisinde  tamamlanabilecektir. Tapu devir işlemlerinin ardından taşınmazın olası sorunlarına karşı güvence altına alınabilmesi için sigorta yaptırılması büyük önem arz etmektedir.

Tapu Harcı Nasıl Belirlenir?

Tapu harcı belirleme işlemlerinde  toplam satış bedeli üzerinden alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2 olmak üzere toplamda %4 tapu harcı ödemek durumundadır. Tapu harcını ödeyecek olan kişi vergi dairesine giderek ödemesini yapar ve ödediğine dair makbuz alır. Bunun yanında tapu döner sermaye harcı da alıcı tarafından ödenmek durumundadır.

Tapuda Devir İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tapu devir işlemlerinin yapılabilmesi için istenen evrakların hem alıcı hem de satıcı tarafından tamamlanarak Tapu Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekir. Tapu devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Tapu Müdürlüklerine gitmeden önce Tapu Müdürlüğü e-randevu sistemi üzerinden ya da  181 çağrı merkezi üzerinden tapu randevusu  alınması gerekmektedir. 

Bu aşamada hem alıcı hem de satıcı kişinin belirlenen tarih ve saat dilimi içerisinde gerekli evraklarla birlikte Tapu Müdürlüğünde olması gerekmektedir. Diğer yandan Tapu Müdürlüğüne gidilmeden önce tapu harcının da yatırılmış olması şartı aranmaktadır. Tapu devir işlemleri esnasında her iki tarafında güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli prosedürlerini tamamlamayla uygulanması gerekir. Tapu sicil kaydı için gerekli belge e- devlet üzerinden de alınabilmektedir.

Tapu işlemleri vekiller ya da avukatlar eşliğinde satış sözleşmesi eşliğinde yapılmalıdır. Tapu devir işlemlerinde kişinin kendi gitmemesi ve vekil ataması halinde vekaletnamede ilgili bilgilerin mutlaka yer alması gerekir. Bu durumda vekalet süresinin ne kadar olacağı da önceden belirlenmelidir. Tapu harcı ödemesi esnasında usulsüzlükle karşılaşılması halinde  ceza alınması durumu söz konusu olabilmektedir.

Tapu devir süreci için herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak adına bazı hususların göz ardı edilmemesi gerekir. Bu durum hem alıcı hem de satıcı için geçerlidir. 

  • Bağlı bulunan il ve ilçe müdürlüklerinde yapılacak devir işlemleri için mutlaka öncesinde randevu alınmalıdır. Randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili müdürlükte gerekli evraklarla  birlikte bulunulmalıdır.
  • Devir işlemleri için istenen evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlandığından emin olunmalıdır.
  • Alıcı ve satıcı devir işlemleri için Tapu Müdürlüğünde bulunmak durumundadır. Bunun yanında kişinin kendisinin gelmek istememesi halinde vekalet verdiği kişinin belirlenen tarih ve saatte ilgili müdürlükte bulunması gerekir.
  • Düşük tapu harcı ödemek için gayrimenkulün değerini düşürme girişiminde bulunmak suçtur. Herhangi bir usulsüzlük görülmesi halinde yapılan bu işlem için para cezası uygulanır. İlgili işlemlerin prosedüre uygun bir şekilde yapılmasından ardından herhangi bir sorun olmaması adına işlemlerin doğruluğu tekrar kontrol edilmelidir.

Miras Yoluyla Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Miras yoluyla tapu devri işlemleri Tapu Sicil Müdürlüğüne ilgili evraklarla birlikte müracaat edilerek yapılmaktadır. Veraset ilamı çıkarılmasının ardından mirasçılar bu ilamı nüfus cüzdanları, vukuatlı nüfus kayıt örneği ve veraset intikal vergisini ödediğine dair ilgili belgelerle birlikte Tapu Müdürlüklerine başvuru yapabilirler. Yapılan bu işlemlerin ardından miras yoluyla tapu devri gerçekleştirilmiş olur.

Tapu işlemleri belirli prosedürler dahilinde alıcı satıcı ya da vekil tayin edilen kişiler tarafından yapılmaktadır. İşlemlerin aksamaması ve sürecin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için istenen evrakların eksiksiz bir şekilde alıcı ve satıcı tarafından teslim edilmesi gerekir. Süreçte bütün ayrıntılara dikkat ediyor olmak sorunsuz bir işlem için büyük önem arz etmektedir.

Listeleri Karşılaştır

Karşılaştırmak