İstanbul’un Hangi Bölgeleri Depreme Dayanıklıdır?

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremden sonra birçok kişinin dikkati İstanbul’un depreme dayanıklı bölgeleri konusuna yönelmiştir. Özellikle İstanbul’da yaşayan kişilerin en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi İstanbul’un hangi semtlerinin depreme dayanıklı olup olmadığı konusudur. Beklenen Marmara depremi konunun uzmanları tarafından 7’nin üzerinde olabileceği şeklindedir. Bundan dolayı bölgede yaşayan kişiler yaşadıkları alanlarının ne kadar güvenli olup olmadığını araştırmaya başlamıştır. Beklenen İstanbul depremi için en az hasar ve can kaybı olması adına hem devlet tarafından hem de vatandaşlar tarafından bütün önlemlerin alınması gerekir.

Uzman kişiler tarafından dikkat çekilen Büyük İstanbul depremi için güvenli bölgeler açıklanmıştır. Deprem risk haritası ve deprem uzmanlarının yapmış olduğu açıklamalarına göre Avrupa yakasında İstanbul’ da zemini sağlam ilçeler olarak; Kağıthane, Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Esenler, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Kemerburgaz, Beykoz, Maltepe, Sultangazi, Çekmeköy, Sarıyer, Alibeyköy, Maslak ve Arnavutköy olarak belirtilmiştir. Özellikle bu açıklamadan sonra vatandaşlar tarafından bu bölgelere yoğun bir talep olmaya başlamıştır.

İstanbul’da Deprem Riski Düşük Bölgeler Neye Göre Belirleniyor?

6 Şubat’ ta meydana gelen büyük depremin ardından olası İstanbul depremi içinde insanlarda bir endişe söz konusu olmuştur. İstanbul’da deprem riski düşük ve yüksek olan bölgeler uzmanlar tarafından açıklanmıştır.  Deprem riski yüksek bölgeleri belirleme yolları araştırılmaya başlamıştır. Depreme dayanıklı bina yapısında binanın yaşı son derece önemlidir. Dere yatağı ya da dolgu alanlara inşa edilmemiş olan yapıların tercih edilmesi tavsiye edilir. Zeminin ne durumda olduğu, binanın yaşı,  kiriş ve kolon durumu, binanın depreme ne kadar dayanıklı olduğunu gösteren faktörlerdir. İstanbul’da bölgeye ve zemine göre depreme dayanıklı olan yerler belirlenmiştir.

İstanbul’da depreme dayanıklı olan yerlerde inşa edilmiş olan konutlar, statik hesaplara uygun beton ve demir kullanılması halinde güvenlidir. Ayrıca yüksek katlı rezidansların kaliteli malzemeler ile yapılması halinde güvenli olduğu söylenebilir.

Bir Binanın Depreme Karşı Dayanıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Söz konusu doğal afetler olduğu zaman doğaya müdahale edilemeyeceğini herkes bilir. Ancak doğal afetlere karşı alınacak tedbirler olası afetlerin yıkıcılığını büyük oranda düşürebilir. Deprem de bunlardan biridir. Bu doğal afete karşı hangi tedbirler alınabilir sorusu çoğu kişinin aklındadır. “Evim depreme dayanıklı mı?” sorusu birçok kişi tarafından sorulur. Bir binanın depreme dayanıklı olması, depremi en az hasarla atlatmanın en önemli faktörlerinden biridir. Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenebilmek için uzman bir ekibin yapıda yer alan zemini, kolonları ve duvarları incelemesi gerekir.

Oturduğunuz bina için daha önce uzmanlar gelerek bir deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı oluşturulmamışsa binanızın depreme dayanıklılığını mutlaka öğrenmeniz gerekir. Yapının hangi deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı konusundaki bilgiye binanın yaşını öğrenerek ulaşabilirsiniz. 1999 depreminden sonra değişen yönetmelikle binaların daha dayanıklı şekilde yapılması zorunlu tutulmuştur. Bu sebeple bir binanın depreme dayanıklılığını anlayabilmek için ilk olarak bina yaşına dikkat edilmesi gerekir.

İstanbul’daki Yeni Binalar Depreme Dayanıklı Mıdır?

Depreme dirençli evler ile ilgili araştırma yapan kullanıcıların cevabını merak ettikleri sorular arasında “Yeni binalar depreme dayanıklı mı?” yer alır. Özellikle İstanbul’da binanın depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren en önemli faktörlerden biri binanın yaşıdır. Deprem dayanıklılığını gösteren diğer faktörse binanın yapımında tercih edilen malzemelerdir. Zemin için kaliteli ve sağlam malzemelerden yapılan İstanbul’da ki yeni binaların depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.

Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı kanısı olsa da uzmanlara göre 1 ya da 2 katlı binalar ve 20 kat ve üzerinde olan binalar, depremden en az etkilenen binalardır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması halinde deprem baskısına daha az maruz kalınır. Bina depreme dayanıklı yapılmamışsa, yüksek katlı binalarda oturulması tavsiye edilmez. Depreme dayanıklı yapı malzemeleri tercih edilerek inşa edilen yüksek katlı evlerde güvenle oturulabilir. İstanbul’daki yeni binaların depreme dayanıklılık durumu genellikle iyidir ve bu risk göz önünde bulundurularak inşa edilmiştir.

Listeleri Karşılaştır

Karşılaştırmak