Ev Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ev satın almadan önce dikkat edilmesi gerekenler alıcıların konut alımları sırasında en önem verdiği konular arasında yer alır. Ev satın alma işlemlerinde ince eleyip sık dokumak son derece önemli bir konudur. Ev son derece büyük bir yatırım olduğu için alım satım işlemlerinde gerekli özen gösterilmediğinde hem alıcı hem de satıcı için çeşitli problemler meydana gelebilir.

Daire alırken toplu konut projelerinden faydalanmayı düşünenler öncelikle proje sahibi olan şirketler ile ilgili detaylı olarak araştırma yapmalıdır. Bu açıdan şirketin portfolyosunda bulunan projelerin öncelikli olarak incelenmesi önemlidir. Yeni bir şirket ise o zaman şirketin referanslarının kontrol edilmesi gerekir. Mahkemelik olmuş ya da kötü yorum almış şirketlerden uzak durmak son derece önemlidir.

Yeni çıkan yasalara bağlı olarak deprem bakımından riskli bulunan alanlar kentsel dönüşüme tabidir. Satın alınan evler riskli bölgelerde bulunuyorsa belediyeler tarafından yıkılması durumları söz konusu olabilir. Bunun yanında riskli bölgelerden konut alımları gelecek için doğru bir yatırım olmayacaktır.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise haciz ve ipotek durumlarıdır. Sıfır ya da satışta olan bir konuta talip olunması halinde öncelikle haciz ve ipotek durumlarının araştırılması son derece önemlidir. Bunun nedeni ev üzerinde bulunan ipotek sebebiyle alıcılar ciddi problemler yaşayabilirler. Sıfır bir daire üzerinde ipotek olması durumunda bu dairenin müteahhittin borçları nedeniyle tekrardan satılması durumları yaşanabilir.

Ev Satın Alırken Neler Sorulmalıdır?

Ev satın alırken sorulması gerekenler çalışmakta olduğunuz gayrimenkul şirketi ve sizinle ilgili gayrimenkul danışmanı tarafından cevaplandırılması gereken önemli bir konudur. Öncelikle bir konut almadan önce yapı özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Konutun bulunduğu binanın fiziksel durumu, bina prestijini etkilemesi sebebiyle mülkün değerini de etkiler. Ev satın aldıktan sonra herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için ev satın alma aşamasında çeşitli sorular sorulmalıdır.

Konut alırken alınacak olan konutun yapı borçlarının olup olmadığını öğrenmek gerekir. Bunun yanında yapı ruhsatı olup olmadığı ile ilgili araştırma yapılması da önemli bir konudur. Alınacak olan konutun tapu bilgilerini kentsel dönüşüm yasasına göre riskli durumda olup olmadıklarını öğrenmek önemlidir. Konutlar tapuya bakılmadan alındıklarında sonrasında kentsel dönüşüm gerekçesiyle yıkılması halinde istenmeyen durumlar yaşanabilir.

Alınacak olunan konutun yeni yapılmış bir yapı olması durumunda kullanım ile ilgili izin belgesinin olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Satın alınacak olan konutun yapı kullanım izni bulunuyorsa kat mülkiyeti için tesis edilip edilmediğine bakılması gerekir. Kat mülkiyetli tapu herhangi bir sorun yaşanmayacak olan tapu çeşididir. Bu nedenle konut satın alımlarında tapunun kat mülkiyetli olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Konutlar ile alakalı yapısal değişkenlerin en önemlilerinden biri de kat alanıdır. Binaların tamamı brüt inşaat alanına sahiptir. Bazı binalar tüm konut sahiplerine hizmet edecek ortak kullanım özelliği taşıyan alanları barındırır. Bu ortak alanların brüt inşaat alanında çıkarılması ile net kullanım alanı olarak isimlendirilen metrekare ortaya çıkar. Kat alanı ile mesken alan büyüklüğü konut fiyatlarını pozitif açıdan etkileyecektir. Bu sebeple alınacak olan konutun net metrekaresinin ne kadar olduğunun öğrenilmesi önemli bir konudur.

Bir Evin İpotekli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

İpotekli evi anlamanın yolları son derece kolaydır. Gayrimenkul sahibi olan kişiler internet üzerinden veya ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine giderek ilgili belgeleri talep edebilirler. İnternet üzerinden sorgulama işlemlerinde öncelikle e-devlet uygulamasına girmek gerekir.

Tapu üzerindeki ipotek ve borç bilgilerinin üçüncü şahıslar tarafından öğrenilmesi mümkün değildir. Bu sebeple satın alımların söz konusu olması halinde mülk sahibinden borcu yoktur ifadesi yer alan belge talep edilebilir.

Emlak Piyasasında En Uygun Ev Alım Zamanı Hangisidir?

Konut satışlarının yoğun olarak gerçekleştirildiği bazı dönemler bulunur. Bu dönemlerde ev satışları yılın geri kalan aylarına göre daha fazla olur. Ev satın almak için en uygun zaman bahar ve yaz aylarıdır. Mayıs ayından itibaren satılık ev ilanları artar. Bu durumun bazı nedenleri bulunur. Okul çağında çocukları olan kişiler taşınma işlemlerini genellikle bahar ve yaz aylarında gerçekleştirir. Bu sebeple bu dönemlerde ev değiştirme işlemleri daha çok gerçekleştirilir. Bunun dışında devlet memuru olarak çalışan kişiler de emlak piyasasının hareketlenmesine sebebiyet verir. Bu da konutlara ilginin artmasına neden olur. Çoğunlukla piyasada satılan konutların büyük bölümü bahar ve yaz aylarında yeni sahiplerini bulur.

En az satışların yapıldığı dönem ise kış aylarıdır. Bunun pek çok farklı nedeni vardır. Okul ve iş sebebiyle yapılan şehir değişiklikleri çoğunlukla yaz döneminde yapılır. Bu nedenle kış aylarında piyasada duraklamalar olur.

Ev Satın Alırken Yatırım Değeri Nasıl Hesaplanır?

Evin yatırım değerini anlama yolları ev sahibi olmak isteyenler için son derece kritik bir konudur. Bir evin değerinin hesaplanması ile alakalı tek bir formül bulunmaz. Konut değeri teknolojinin imkanlarından faydalanılarak hızlı bir şekilde hesaplanabilir. Bunun yanında gayrimenkul danışmanlarına danışarak da ev yatırım değeri hesaplanabilir.

Evin değerini bulmak için kullanılan yaygın yöntemler arasında aynı ya da benzer bölgelerdeki evlerin değerlerini araştırmak bulunur. Bu yöntemde doğru sonuca ulaşmak için araştırılan evlerin alınacak ya da satılacak evler ile benzer özelliklere sahip olması gerekir. Aksi halde konut değeri ile alakalı yanlış hesaplamalar gerçekleştirilebilir.

Ev değerinin belirlenmesi için kolay olan yöntemlerden biri de kira bedeline göre yapılan hesaplamalardır. Bu yöntemde evin kira bedeli bir yatırım ya da kazanılacak para niteliğinde görülerek sonraki yıl alınacak toplam kira tutarları evin değerinin belirlenmesi için kullanılır. Evin yatırım olarak geri dönüşünün hesaplanması işleminde 17-20 yıllık kira toplamının temel alınması gerekir. Türkiye’de ise çoğunlukla 18 yıl baz alınarak ev değeri hesaplaması yapılır.

Listeleri Karşılaştır

Karşılaştırmak