Ev Satarken Ekspertiz Raporu Almak Zorunlu Mudur?

Ev satışında ekspertiz raporu almak gayrimenkul satışı yapmak isteyenlerin en çok araştırdığı konuların başında gelmektedir. Gayrimenkul değerleme raporu olarak da bilinen ekspertiz raporu, ev almak isteyen herkesin alması gereken bir belgedir. Gayrimenkul satışına yabancılara yapan yani yabancılara ev satan kişilerin ekspertiz raporu alması zorunludur. Diğer yandan bankalara kredi çekmek için başvuruda bulunulduğunda bankalar kredi vermek için bu belgeyi talep etmektedir.

Emlak danışmanlığı hizmeti veren firmalar da gayrimenkul satışı yapacak olan kişilerin akıllarında soru işaretleri kalmaması adına danışmanlık hizmeti verebilmektedir. Emlak danışmanlığı hizmeti almak isteyenler emlak değerleme ücretleri ile ilgili bilgi sahibi olmalarının ardından talep etmeleri halinde hizmetten yararlanabileceklerdir.

Yabancılara Ev Satarken Ekspertiz Raporu Almak Şart Mıdır?

Ekspertiz raporu alınması gereken durumların başında yabancı uyruklara yapılan gayrimenkul satıcı gelmektedir.  Türkiye’den ev almak veya ev satmak isteyen yabancı uyruklu kişiler yapacakları tapu işlemlerinde gayrimenkul ekspertiz raporu alınmış olması gerekmektedir. Yabancılara ev satışı için ekspertiz raporu düzenleme tarihi itibariyle 3 ay geçerli olmaktadır. Bu 3 aylık süre içerisinde ilgili gayrimenkulün yeniden  satışa konması durumunda bu rapor  geçerliliğini sürdürecektir.

Gayrimenkulün değerini etki edecek herhangi bir durum ortaya çıkması halinde süreye bakılmaksızın ekspertiz raporu yeniden talep edilecektir. İnşaatın tamamının bitmiş olduğu durumlarda işlem günündeki değeri baz alınırken, devam eden inşaat projelerinde ise binanın gitmesi ile birlikte oluşacak değer değerlendirme raporunda yansıtılacaktır. Hazırlanan raporlar taranarak elektronik ortamda TAKBİS’e aktarımı yapılacaktır.

Gayrimenkul Değerleme Raporu Neden Gereklidir?

Taşınmaz değerleme raporu olarak da ifade  gayrimenkul değerleme raporu, gayrimenkul satın alacak ve satacak kişilerin haklarının korunması amacıyla düzenlenmektedir.  Tarafsız uzmanlar tarafından değerlendirilen ve belirlenen evin gerçek değeri rapor üzerindeki bedele uygun bir şekilde hazırlanır.

Gayrimenkul ekspertiz raporu almanın evi satacak kişi, evi alacak kişi, bankalar ve kurumlar açısından önemi oldukça büyüktür.

Gayrimenkul ekspertiz raporunu önemi şu şekildedir;

  • Gayrimenkul değerleme raporu ile evi almak isteyen kişiler konutun üzerinde herhangi bir ipotek durumun olup olmadığı, konutun değeri, tapusu ve iskanla ilgili pek çok bilgiye sahip olurlar. 
  • Bankalar tarafından verilen konut kredisi, ekspertiz değerinin %80’i kadardır.  Bankaların  kredi onayı verebilmesi için menkul değerleme raporunun hazırlanmış olması gerekir. 
  • Tapu devir işlemleri konutun gerçek bedeli üzerinden gerçekleştirilir. Bu rapor emlak vergisi ve tapu harcının evin gerçek bedelleri üzerinden yapılmasını sağlar. 
  • Banka başvurularında kullanılmak üzere ya da bireysel isteğe bağlı düzenlenen ekspertiz raporları bağımsız kurum ve kuruluşlarca düzenlenmektedir. 3 ay süreyle geçerli olan bu raporun  gayrimenkul satışı yapılacağı zaman tekrar değerlendirilmesi gerekir. 
  • Rapor hazırlanırken evin değerinin belirlenmesinde evin bulunduğu konum büyüklüğü ve çevresi şartlarda göz önünde bulundurulmaktadır.

Ekspertiz Raporunun Önemi Nedir?

Ekspertiz raporu kurumların ya da kişilerin talepleri doğrultusunda araba ve ev gibi mallarının ekspertizler tarafından incelenerek gerekli değerlendirmelerde bulduğu raporlardır.  Otomobil ve konut gibi mallarını garantiye almak isteyenler için oluşturulan sigorta poliçelerinde yer alan risklerin ortaya çıkması durumunda mallarında ortaya çıkacak hasarı belirlenmesini sağlayan raporlar ekspertiz raporu olarak ifade edilmektedir.

Uzman ekipler tarafından oluşturulan bu raporlarda hasarları miktarları ve meydana gelme nedenleri detaylıca araştırılmaktadır. Olası doğal afet kaza gibi durumlarda kişinin evinin ya da arabasının hasar görmesi durumunda meydana gelen hasarın tespitinde ekspertiz raporuna ihtiyaç duyulur. Bu raporda değer kaybı da açık bir şekilde ifade edilmektedir. Ücretsiz ev ekspertiz ile hasarın kaynağı detaylıca raporlanır.

Konut için ekspertiz raporu 7 iş günü içerisinde çıkmaktadır. Sigorta şirketlerinin yönlendirdiği eksperler riskin ortaya çıkmasının hemen ardından hasar tespiti yaparak iyi gelir raporu hazırlarlar.

Eksperler tarafından hazırlanan rapora ulaşmak isteyenler pek çok yöntem ile ulaşabileceklerdir.  Konut ekspertiz raporu hazır olduğu durumda rapor kredi alınacak olan bankaya iletilir. İşlem ve bilgi güvenliğinin sağlanması adına pek çok banka bu bilgiyi paylaşmaz.

Ekspertiz Raporu İçin Ortalama Maliyet Nedir?

Ev satışında ekspertiz raporu almak için talep edilen ücret birçok duruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Konut ekspertiz ücretlerinin belirlenmesinde gayrimenkulün fiziki büyüklüğü ve niteliği en önemli faktörlerdir. Gayrimenkule ulaşımda yaşanabilecek sorunlar ve gayrimenkulün bağlı bulunduğu il merkezine uzaklığı da ekspertiz rapor maliyeti üzerinde etkili olabilmektedir. Örneğin İstanbul’da satılık daire için ekspertiz ücreti diğer şehirlerle karşılaştırıldığında daha yüksektir.

Listeleri Karşılaştır

Karşılaştırmak