Emlak Vergisi Borcu Olan Ev Satılabilir Mi?

Emlak vergisi olan evin satışı için öncelikle emlak vergisinin ödenmesi gerekir. Alım satım işlemleri gerçekleştirilirken evin önceden kalan bütün borçlarının satıcı tarafından ödenmesi gerekir. Emlak vergisi ödemelerinin iki taksit olarak ödenmesi mümkündür. Fakat gayrimenkul satışlarının gerçekleştirileceği zamanlarda borcun aynı anda ödenmesi işlemleri gerçekleştirilebilir.

Emlak vergisi borcu olan evin tapu devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi durumunda alıcı borcu olan evin önceki dönemden kalan borçlarını faiziyle beraber ödemek zorunda kalır. Alıcı borcu ödedikten sonra ilgili tutarı satıcı olan kişilerden temin edebilir. Satıcının bu borcu ödememesi halinde alıcı ödemeyi tahsil etmek için dava açabilir.

Emlak Vergisi Ödemeden Tapu Devir İşlemleri Yapılabilir Mi?

Emlak vergisi kanunun 30. maddesine göre satışı gerçekleştirilen arazi ya da binanın satıştan önceki dönemden kalma emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan kadar alan kişiler de sorumludur. Emlak vergisi ödenmeden tapu devir işlemleri gerçekleştirildiğinde bu vergiler alıcı tarafından ödendikten sonra satıcıdan talep edilebilir.

Emlak satın alma işlemlerinde bireyler dikkatli olmazlarsa eski borçları da devir alırlar. Alıcı kişiler satın aldıkları arsa, büro, daire ya da arazinin kendisinden önceki dönemden kalma emlak vergisi borçlarını da zamlı bir şekilde ödemek zorunda kalır. Sonrasında ödenen tutarlar için asıl borçlu olan satıcıya açılan davalarla uğraşmak zorunda kalabilirler.

Ev Satışı İçin Borcu Yoktur Yazısı Almak Zorunlu Mudur?

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü resmi sayfasında yer alan satış işlemi evrakları içerisinde “borcu yoktur” belgesi yer almaz. Ancak bazı tapu müdürlüklerinde konut satışı öncesi borç durum belgesi istenebilir. Gayrimenkul sahibi olan kişilerin borçlarını ödememesi nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmaması adına satıcıdan borcu yoktur belgesi istenebilir.

Borcu yoktur yazısı gayrimenkulün bulunduğu belediyeden ya da e-devlet üzerinden Gelir İdare Başkanlığı bölümünden alınabilir.

Emlak vergisi indirimleri de merak edilen konulardan biridir.

  • Herhangi bir geliri olmadığını belgeleyen kişiler
  • Engelliler
  • Dul ve yetimler
  • Ölüm ve maluliyet aylığıyla geçinenler
  • Şehitlerin dul ve yetimleri
  • Gaziler
  • Deprem ve yangın mağdurları emlak vergisi indirimlerinden faydalanabilirler.

İndirimli bina vergisi oranından faydalanmak adına kişilerin meskende kendilerinin oturması gerekiyor. Belirtilen gruplar içerisinde 200 m2’ye kadar olan konutlarda, konutun kiraya verilmemesi, bedel ödemeden aile üyeleri tarafından daimi bir şekilde kullanılıyor olması, kiraya verilerek kirada oturulması durumlarında da indirimli bina verdileri ödeniyor.

Arazilerin vergilendirilmesi konusunda da vergi muafiyetinden faydalanmak mümkün. Belediyenin mücavir alan sınırları içerisinde yer alan arazinin toplam vergi değerinin 10 bin lirası arazi vergilerinden istisna tutulmaktadır. Fakat inşaat için ayrılan arsalarda vergiden muaf olma durumları söz konusu değildir.

Bazı binalarda ise geçici vergi muafiyeti durumları vardır. Bu açıdan mesken olarak kullanılan bina ya da apartman dairelerinin 2 bin 500 liradan az olmamak kaydıyla vergi değerinin dörtte biri inşaatların bittiği yıldan itibaren 5 yıl süreyle geçici muafiyetten faydalandırılır.

Su basması, deprem, yangın gibi afetler nedeniyle binaların yanması, yıkılması ve kullanılmaz hale gelmesi ya da bu afetlerin meydana geldiği yerlerde de 10 yıl süreyle vergi muafiyeti durumları söz konusu olur.

Emlak Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Emlak vergisi belirli zamanlarda ödenmesi gereken vergiler arasında yer alır. Ödeme tarihlerinin kaçırılması durumunda ise gecikme zamları uygulanır. Gecikme zamları ödemelerin geciktiği günler için belirli oranlarda hesaplanır. Bu da ödeme miktarlarının artmasına neden olur. Gayrimenkul satışı işlemlerinde konutun önceden vergi borcu olmamasına dikkat edilmelidir. 

Emlak vergisinin ödemesi unutulursa ya da gecikirse yerel vergi daireler ya da belediyeler kişilere ihtar ve tebligat gönderebilirler. Bu belgeler üzerinde kişilerin ödemesi gereken miktarlar, son ödeme tarihleri ile ceza oranı gibi çeşitli bilgiler yer alır. Bu belgelerde yazan tarihlere uyulmaması durumunda kişiler ciddi yaptırımlarla karşılaşabilirler.

Emlak vergisi ödemelerinin yapılmaması durumunda mali cezalar ile karşılaşılabilir. Mali cezalar ödenmemiş olan vergi miktarlarının belirli yüzdeler ya da sabit olan miktarları gösterebilir. Bu durumda ödenmesi gereken miktarların daha da artması durumları yaşanabilir.

Türkiye’de emlak vergisinin ödenmemesi durumlarında icra ve satış süreçleri de başlatılabilir. Bu gibi durumlarda vergi borcu ödenmediğinde mülkün satılması gibi durumlar söz konusu olabilir. Fakat bu tarz bir durumun yaşanması için ilk önce uzun bir sürecin ve yasal adımların atılması gerekmektedir.

Compare listings

Compare