Ev Satışı Nasıl Yapılır?

Ev satışı yapmak isteyenler belirli prosedürler dahilinde ilgili evraklarla birlikte Tapu Müdürlüklerinde satış işlemini gerçekleştirebileceklerdir. Gayrimenkul alım ve satımı yapmak uzun soluklu ve daha fazla dikkat gerektiren bir işlemdir. İçinde birçok riskin yer aldığı gayrimenkul işlemlerinde hem satıcının hem de alıcının yerine getirmesi gereken birtakım sorumluluklar bulunmaktadır.

Ev satışı yapmak için Tapu Müdürlüğüne gidilmeden önce istenen belgelerin hazır edilmesi, tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelinin ödenmiş olması gerekir. Tapu işlemleri şahsen yapılabileceği gibi vekil tayin edilen kişiler tarafından da Tapu Müdürlüklerinde yapılabilir. İlgili belgeler hakkında bilgi almak isteyenler Tapu Müdürlükleri ve iletişime geçebilirler.

Tapu Müdürlüklerinde yapılacak olan işlemler randevu usulü ile gerçekleştirilmektedir. E-randevu sistemi ya da Tapu Müdürlükleri aranarak randevu alabilmek mümkündür. Tapuda ev satışı yaparken süreç şu şekilde işlemektedir;

  • Tapu devrinin yapılabilmesi için ilk olarak Tapu randevusu alınmalıdır. Bu işlem ALO 181 Tapu ve Kadastro çağrı merkezi aranarak yapılabileceği gibi Tapu Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.
  • Ev satışı yapmak için gayrimenkul sahibi ve alıcı randevu alarak Tapu Müdürlüğüne gitmeden önce istenen belgeleri hazır bir şekilde bulundurmalıdır. İstenen belgeler alıcı ve satıcının bazı durumlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
  • Devir teslim işlerinin öncesinde hem gayrimenkul sahibi hem de alıcının ödemesi gereken tapu harcı bulunur. Harç ücreti satılan evin fiyatı üzerinden belirlenmekte ve satışın yapıldığı vergi dairesine ödenmektedir. Harç ödemelerinin ne kadar olduğunu öğrenmek isteyenler Gelir İdaresi Başkanlığı Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulaması ile bu tutarı öğrenebilirler. Ödemeler online olarak da yapılabilmektedir.

Ev Satış İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Konut satış işlem süresi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Satış işlemi birkaç hafta içinde yapılabileceği gibi birkaç ay içinde de tamamlanabilmektedir. Satıcı ve alıcı arasında pazarlık ve teklif süresi satış işlemlerinin uzamasına yol açabilecektir. Diğer yandan satış için istenen evrakların hazırlanıp imzalanması da birkaç haftayı bulabilir.

Ev satışının yapılacağı kişi, kredi ile evi almak istediğinde bankaya başvuru süresi de konut satış işlem süresi üzerinde etkili olabilmektedir. Başvuru yapılan bankanın başvuruyu incelemesi ve onaylaması birkaç hafta içerisinde gerçekleşebilmektedir.

Alıcının evi almadan önce alacağı ev için birtakım araştırmalara gitmesi ev satış süresinin uzamasına neden olabilir. Ekspertizin evi denetleme ve kontrol süresi de birkaç gün içinde gerçekleşebileceği gibi bazı durumlarda bu süre birkaç haftayı bulabilmektedir.

Satış işlemlerinin tamamlanmasının ardından alıcı kendi ekonomik durumuna göre ödeme adımları oluşturabilir. Belirli bir plan dahilinde gerçekleştirilen ödeme planlarının uygulamaya konması konut satış işlem süresi üzerinde etkili olabilmektedir. Belirtilen durumların haricinde gayrimenkul piyasasının o günlü hali, hukuki düzenlemeler ve yapılan birtakım değişikler de ev satış sürecini doğrudan etkiler.

Ev Satışı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ev satmak için gerekli belgeler hem satıcı için hem de alıcı için farklılık göstermektedir. Her iki tarafında bu belgelerin tamamını eksiksiz bir şekilde hazırlayarak Tapu Müdürlüğüne gitmesi gerekir.

Evi satacak kişinin hazırlaması gereken evraklar şu şekildedir;

  • Evi satacak olan kişinin kimlik kartı ve kimlik kartı fotokopisi,
  • Son bir aya ait 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Satılacak evin tapusu ve tapu fotokopisi,
  • Belediyelerden alınabilecek olan emlak vergisi rayiç belgesi bedeli,
  • Zorunlu deprem sigortasının yapıldığına dair belge,
  • Gayrimenkulün vergisinin olmadığını gösteren belge,

Evi alacak olan kişinin hazırlaması gereken belgeler şu şekildedir;

  • Alıcıya ait kimlik kartı ve kimlik kartı fotokopisi,
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğraf

Ev Satışında Ne Kadar Bir Masraf Çıkar?

Ev satışı yapmak farklı aşamalardan oluşan bir işlemdir. Sürecin farklı aşamalardan meydana gelmesi ortaya çıkacak olan masrafın da farklı olmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında ev satışında masrafların ortaya çıkmasına bazı durumlarında da doğrudan etkisi olabilmektedir. Değerinde daire satışı yapmak için bu birtakım masrafları da gözden çıkarmak gerekir.

Ev satışının sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi ve değerinde daire satışı yapabilmede ortaya çıkabilecek sorunlar ve masrafların belirlenmesi oldukça önemlidir. Evin değerinin belirlenmesi ve buna bağlı ödenecek olan vergilerin kesinlik kazanması satış sürecinin olumlu seyretmesini sağlayacaktır. Ev fiyatları şehirler arası farklılık göstermekte olup, İstanbul’da satılık konut fiyatı daha küçük bir şehirdeki konut fiyatından daha yüksek olabilmektedir.

Satış fiyatları üzerinden belirlenen harç ücretleri için % 4’lük bir harç bedeli belirlenmiştir. Yasal açıdan bakıldığından bu % 4’lük harç bedelini alıcı ve satışı % 2 olarak ödemektedir. İsteğe bağlı olarak alıcı bu % 4’lük harç bedelinin tamamını kendisi ödeyebilir. E-tahsilat kapsamında ödenen harç ücretleri Tapu Müdürlüklerinden gelecek talebe göre banka ve gişelerden de ödenebilmektedir.

Ev Satışında Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Gayrimenkul satışı yapmak isteyen bazı kişiler süreç hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarında birtakım hatalar yapabilmektedirler. Yapılabilecek en ufak bir hata hem alıcı hem de satıcı açısından pek çok olumsuz duruma mahal verebilmektedir. Bu nedenle gayrimenkul alış ve satışında bütün sürecin atlanmadan ayrıntıları gözden geçirilmesi gerekir. Ev satışında sık yapılan hatalar şu şekildedir;

  • Gayrimenkul sahiplerinin sık yaptıkları hatanın başında eksik ya da yanlış evrak teslimi gelmektedir. Tapu Müdürlüğüne gelmeden önce istenen bütün evrakların gözden geçirilmesi ve doğruluğundan emin olunması gerekir.
  • Tapu Müdürlükleri randevu ile hizmet vermektedir. Tapu Müdürlüğünün resmi internet sitesi ya da ALO 181 Tapu ve Kadastro Çağrı Merkezi üzerinden randevu alınarak belirlenen tarih ve saat diliminde gayrimenkul satışı gerçekleştirebilir.
  • Gayrimenkul satışı yapacak olan kişinin evle ilgili bazı detayları evi alacak olan kişiye vermemesi satış süreci ve sonrasında birtakım olumsuz durumların yaşanmasına yol açabilecektir. Satıcı evle ilgili her ayrıntıyı satıcı ile paylaşmak durumundadır.

Ev satışı yapmak için sürecin bütününe hâkim olmak ve o doğrultuda hareket etmek gerekir. Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde tarafların birbirine güvenmesi sürecin daha hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.

Listeleri Karşılaştır

Karşılaştırmak